Spring naar inhoud

Het stokje (2)

september 14, 2008

In mijn vorige blogpost over Het Stokje van Thomas had ik één foto met een beetje retouche uit de digitale doeken gedaan.

Het idee om een foto te laten zien waar ik flink mijn eigenzinnige gang was gegaan, leek me ook wel een uitdaging. Ik koos een foto van Twiggy uit mijn testcase met de 100mm2.8 macro.

Dit is de voor en na zoals het er in Lightroom uitziet (‘Y’ in lightroom).
Saturatie en Vibrance zijn way down, Blacks en contrast crancked up.
De waarom van dit alles is een hoogst persoonlijke keuze, ik hou van contrast, maar ga, naar mijn gevoel, nog niet extreem in Lightroom. Mezelf kennende weet ik dat ik het in Photoshop niet kan laten nog even aan de curves te ‘trekken’ naar de typische S-vorm toe.

Ook de vignetting gebeurt reeds hier. Ik ben dol op dit effect, het benadrukt extra mijn aanvoelen naar het vastleggen van een beeld op zo’n korte tijdspanne (een 160ste met mijn Canon 5D). Je kan niet naar de uitgang (de randen van de foto) om het beeld een moment vroeger of later te bekijken.

In photoshop CS3 gebruik ik de background copy om de foto wat te cleanen qua kleine oneffenheden, eventuele wallen onder de ogen (niet hier, Twiggy was perfect uitgeslapen ;-), make up retouches en speel ik uit onhoudbare dwang nog even met de ‘curves’ om nog een mooier contrast te krijgen.

Background copy 2 is een softening layer, softening stond hier op 39%.

Layer 1 & 2 zijn voor het wit van de ogen (soms ook het wegwerken van gesprongen adertjes) en de iris van de ogen iets meer contrast te geven voor een iewat meer ‘poppy look’. Hier ben ik meestal heel voorzichtig in, ik overdrijf het effect op de layer zelf en ga dan terug in opacity tot het naar mijn gevoel nog natuurlijk overkomt.

Voila, hier toon ik jullie het a tot z van mijn werk, met de billen bloot als het ware…
Hope you enjoyed it 😉

12 reacties leave one →
 1. september 14, 2008 5:32 pm

  Ake, bedankt! Een interessante uitleg! Jouw werkwijze doet me denken aan de mijne: ook voorzichtig in LR en een finishing touch in PS.

 2. september 14, 2008 6:41 pm

  Enjoyed it very much thank you. Hele goeie uitleg van je werkwijze, en trouwens een hele mooie eigenzinnige bewerking voor wat mij betreft !

 3. Jef Janssens permalink
  september 15, 2008 6:06 am

  Ik merk dat meer en meer fotografen idd eerst in LR werken om daarna nog een en ander in PS te doen. Zelf ben ik nog een 100% PS’er omdat ik er nog niet aan toe gekomen ben die LR eens van dichterbij te bekijken.
  Afgaande op deze beelden moet ik dat toch eens dringend onder de knie krijgen 😉

 4. september 15, 2008 9:18 am

  Hey Ake,

  ik vind het een heel geslaagde post-productie. PP hoort zoiezo bij de fotografie workflow.
  Jouw workflow lijkt ook sterk op de mijne daar ik ook eerst alles door Lightroom haal, om vervolgens te finetunen in Photoshop. Van welke softening filter maak jij gebruik? Of is dat te privé? 😀

  Alleszins mooi werk en bedankt voor het blootgeven van je fotografen-ziel 🙂

 5. Harry de Rooij permalink
  september 15, 2008 9:35 am

  Mooi kijkje in de keuken. Leuk te zien dat iedereen op zijn eigen manier met LR of PS bezig is om het voor hem/haar optimale resultaat te bereiken.
  Ik ga hier het een en ander van onthouden.

 6. september 15, 2008 11:22 am

  Zeer tof dat je je werkwijze zo even op tafel gooit ‘for all to see’. Ik kan je trouwens volledig volgen wanneer je zegt “De waarom van dit alles is een hoogst persoonlijke keuze”. Fotografie en in dit geval het nabewerken van een foto is inderdaad een zeer persoonlijke aangelegenheid.

  Vraagje: maak je in Lightroom soms gebruik van de Tone Curve om eventueel contrast toe te voegen?

 7. september 15, 2008 11:34 am

  Bedankt weer voor de erg leuke post, altijd leuk om te zien hoe een ander zijn dingen doet. En ik denk dat het daar tegenwoordig ook zeker over gaat. Niet meer alles voor jezelf bewaren maar delen met andere kijken wat zij er mee doen.

 8. september 16, 2008 2:38 am

  Toffe post. Hier leer je tenminste van. Als ik naar een foto kijk dan interesseert de ontspanknop me meer dan de muisklik. WIDWZ (wat ik daarmee wil zeggen) : in hoeverre kijk ik naar de foto of naar de postproduction. Sinds een workshop eind augustus ben ik ook een gebruiker geworden van “Lichte Room”. Machtig wat je daar allemaal mee kan, vooral als je uit RAW vertrekt. PS CS3 staat op mijn PC, maar ik zoek dringend tijd om daar eens mee te leren werken. Door je uitleg, Ake, heb ik alvast in LR de vignettering ontdekt en de Y knop. Via de Help leerde ik dat de vignettering werkt op de niet gecropte foto. Als je veel cropt zie je het effect dus nauwelijks of niet. Vandaar dat men dus best altijd beter kadreert via de ontspanknop dan via de muisklik. Dat eiste Joost Goethals ook steeds tijdens die workshop. Al te vaak wordt in digitale fotografie al te slordig omgegaan met cadrage.

 9. september 16, 2008 12:38 pm

  Het eindresultaat is zeker de moeite Ake! Het wegtrekken van de kleuren in Lightroom tot er alleen nog maar een subtiel tintje overblijft heeft altijd iets speciaals vind ik.

 10. september 16, 2008 5:06 pm

  wow ik vind het een super resultaat !!! Ik ga eens proberen maar ken da programma helemaal nie :p

 11. september 16, 2008 5:30 pm

  Super resultaat!

  Knuffies x

Trackbacks

 1. Shopsticks « JayJay’s Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: